Aanleren van een nieuwe gewoonte

gewoonte

Blue Monday de dag waarop we ons realiseren dat we onze goede voornemens, een eerste stap naar een nieuwe gewoonte, laten varen, dat onze goede voornemens niet haalbaar zijn, het is nog steeds ’s ochtends donker en we verlangen naar het voorjaar. Kortom, de 3e maandag is de meest depressieve dag van het jaar.

Hoe gaat het aanleren van een nieuwe gewoonte bij jou? 

Hoe staat het met jouw goede voornemens? Waren ze realistisch? Of heb je extreme doelen gesteld en was het niet haalbaar om ze te halen.

Ik ben dit jaar ook gestart met een aantal nieuwe voornemens. En ik moet eerlijk zeggen, ik hou het nog steeds vol. Mijn voornemens zijn vooral gericht op het aanpassen van mijn oude gewoontes. Door bewust mijn nieuwe gewoontes op te schrijven en dagelijks te evalueren, hou ik het vol.

Het aanpassen of aanleren van een nieuwe gewoonte duurt enige tijd. Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Ik heb dus nog eventjes te gaan voordat mijn nieuwe gewoonte is aangeleerd. 

Het is belangrijk om jouw gewoontes in kleine stapjes te veranderen. Als je te grote stappen neemt, is jouw einddoel niet realistisch. Van 0 keer sporten naar 7x is een grote stap. Probeer eerst een of twee keer te gaan sporten. Gaat dit goed? Dan kun je na 2 of 3 weken het aantal keer uitbreiden naar 2x of 3x. Iedere keer maak je een klein realistisch stapje.

Kleine stapjes brengen jou dichterbij jouw doel!

Hoe staat het met jouw nieuwe gewoontes? In mijn programma ‘op zoek naar een blijvende verandering‘ help ik jou om jouw doel te behalen! Samen gaan we op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven! Wil je hier meer over weten?

Ben je benieuwd hoe het met mijn doelen gaat? In de komende blogs neem ik je mee in mijn reis.

Dag 1 tot en met 14

Ik had als droom om een relaxter ochtendritueel te creëeren voor mezelf en ik wilde graag meer bewegen. Om meer inspiratie op te doen, heb ik het boek miracle morning, van Hal Elrod, gelezen. Dit boek is een aanrader. Wel behoorlijk Amerikaans hoor. De theorie van dit boek is om dagelijks een uur eerder op te staan. Succesvolle mensen doen dit om een goede start van de dag te hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij niet helemaal aan deze theorie hou. Ik sta wel ruim eerder op en trek direct m’n sportkleding aan om 30 minuten te gaan sporten. Dit doe ik op mijn werkdagen. Als ik thuis kom, pak ik een kopje thee en neem ik even 15 minuten rust. Heerlijk om met een kopje thee op de bank te zitten. Vervolgens start ik mijn werk op. Ik kijk wat ik moet doen en werk m’n mail weg. Om half 8 is het tijd om de rest in huis wakker te maken en ontbijten we gezellig met elkaar.

Door deze aanpassing merk ik dat ik meer rust heb en ’s avonds meer tijd voor de meiden. Ik zie er nu al voordelen in. Nu nog volhouden en deze gewoonte een plek geven!

Tot nu toe gaat het goed. Ik hou jullie op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *