Ubaye Trail Salomon

trail

Het is eindelijk zover, ik mag mijn eerste berg trail gaan lopen. Tijdens onze vakantie op zondag 11 augustus vond mijn allereerste bergmarathon “De Ubaye Trail” plaats.

Om 07.00 uur rijden we van de camping Domaine Ubaye om naar de start te gaan in Barcelonnette. Aangekomen in Barcelonnette schijnt het zonnetje al lekker en worden de laatste voorbereidingen voor de start door de organisatie gedaan. Inmiddels is het 07.25 uur en worden de laatste instructies door de organisatie verteld.

08.00 uur het startschot klinkt

Wauw, het gaat beginnen. Het startschot klinkt om 08.00 uur. We rennen eerst door de hoofdstraat van Barcelonnette. Iedereen begint op een rustig tempo. Aan het einde van de straat, staat Emely me aan te moedigen. Nadat we het stadje uitlopen, blijven we eerst nog langs de hoofdweg lopen. Emely moedigt mij daar nog een aantal keer aan. Daarna gaat de route de bergen in en zie ik Emely pas bij de finish. 

We zijn begonnen

bevoorrading

De eerste 6km zijn redelijk vlak. Na deze 6km wordt het wat steiler. Wat mij opviel is dat bijna iedereen meteen ging wandelen. Ik voelde me zo goed en sterk dat ik kon blijven rennen. Maar na een paar km werd het pad zo smal dat inhalen niet meer mogelijk was. Dus ben ik ook maar stevig gaan wandelen. Na een km of 12 kwam de eerste afdaling van ca. 3 km. Ook kwam de eerste bevoorrading post in zicht. Niet normaal wat daar allemaal lag. Kaas, worst, noten, dadels, chocolade, cola, water en nog veel meer. Alle energie systemen waren weer aangevuld en ik was klaar voor de lange steile klim.

Het echte werk

yes, boven!

Het echte werk gaat nu beginnen. Ik merk dat het klimmen me aardig af gaat, af en toe gebruik ik mijn handen. Halverwege de klim was weer een bevoorradingspost om alles bij te vullen en even te ontspannen. Na een moment van rust ga ik weer verder. De top lijkt in zicht. Het laatste stuk met touwen om hoog trekken. En Yes, ik ben boven. Echter boven gekomen, lijkt het erop dat ik nog een klein stukje omhoog moet en dat ik dan kan afdalen.

Nog even de bocht door en dan… Maar tot mijn verbazing was ik er nog lang niet. Ik moest nog zeker twee km klimmen. En dat valt tegen als je denkt dat je er bijna al bent. Eenmaal boven heb ik Emely gebeld. Mijn ademhaling is erg hoog. Ik zit op 2682m.

Nu eindelijk afdalen?

Nu hoef ik alleen nog maar af te dalen. Ik merk aan mijn coördinatie dat het allemaal niet meer soepel gaat. Helaas is de afdaling maar kort en begin ik weer aan een klim. Het afdalen valt me wel tegen. De Fransen schieten mij aan alle kanten voorbij. Ik kan ze niet bijhouden, ik ben bang om te vallen. Op een gegeven moment is al mijn drinken op en heb ik hele erge dorst gekregen. Op 32 km is er weer een drankpost. Gelukkig, ik kan alles weer bijvullen.

Het einde is in zicht

samen met Emma en Lisa

De laatste paar kilometers was echt afzien, maar gelukkig komt Barcelonnette weer in zicht. Nog 200m te gaan en ja hoor daar staan Emma, Lisa en Emely. Het laatste stuk rennen Emma en Lisa met mij mee. Over de finish gekomen, krijg ik een t’shirt en moet ik even gaan liggen. Daarna kreeg ik nog heerlijk eten van de organisatie.

Ik kijk terug op een hele mooie trail met hele mooie vergezichten op de toppen! Uiteindelijk deed ik 7 uur over deze trail van 42 km en ruim 2500 hoogtemeters. Maar wat een geweldige ervaring was dit! Ik had dit niet willen missen en ga zeker nog meer trails lopen! 

finish
finish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *