Wat te doen tegen spierpijn?

Nu de lente eraan komt, het ’s avonds weer langer licht is, beginnen veel mensen weer met sporten, bijvoorbeeld bij de sportlessen van Fit in de buurt. Na het sporten, voel je je ongetwijfeld moe, maar voldaan. Tot de volgende dag. Ongelooflijke spierpijn. Elke trap is te hoog en elke meter te ver! Lachen is niet leuk meer met die zere buikspieren. En dan wil je maar één ding weten: wat kan ik doen tegen die zere spieren?

 1. Stap in een ijskoud bad!
Net gesport? Stap direct wanneer je thuiskomt onder een koude douche of in een koud bad.. Door de lage temperatuur vernauwen de bloedvaten tijdelijk, zodat de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Dat scheelt weer wat spierpijn!

 2. Neem rust én beweeg
Bewegen is niet fijn als je spierpijn hebt. Maar de hele dag geen vin verroeren? Daar worden jouw spieren stijf van. Blijf bewegen! Zo voorkom je dat je dagenlang als een robot beweegt.

 3. Drink kersensap
Veel water drinken zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit je spieren goed worden afgevoerd. Wat je nog beter kunt doen tegen spierpijn? Kersensap drinken! Onderzoek toont aan dat kersensap antioxidanten (zogenoemde anthocyanen) bevat, die een ontstekingsremmende werking hebben. Wanneer je vooraf kersensap drinkt, heb je na je training minder spierpijn.

 4. Ga naar de sauna
Op dag twee na het trainen is de pijn in je spieren vaak het ergst. Het is belangrijk dat het bloed goed door de spieren stroomt. Daarom kan je het best je lichaam zoveel mogelijk verwarmen. De spieren ontspannen door de warmte en de pijn vermindert. Laat jouw planning het toe? Ga naar de sauna.

 5. Eet ‘pijnstillende’ voeding
Wist je dat bepaalde voeding soms beter de pijn verlicht dan een pijnstiller? Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat gember helpt tegen spierpijn. Proefpersonen namen 11 dagen achtereen gemberpillen in. Zij hadden na het trainen 25% minder last van hun spieren, dan degene, die een placebo innamen.

Spierpijn is af en toe best fijn! Maar genoeg is genoeg! Overtrain jezelf niet. Het is belangrijker om geregeld te sporten, dan dagelijks tot het uiterste te gaan (met dagen schreeuwende spierpijn als aandenken). Heb je toch spierpijn? Dan weet je in ieder geval wat te doen. Sport ze!

spierpijn door kettlebell?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *